Quinoa

Jeg må innrømme at quinoa er min favoritt av peruansk supermat. Quinoa smaker godt (en jordaktig nøttesmak), er sunn (næringsinnholdet er høyere enn alternativer som ris, couscous, eller pasta), mens protein innholdet er like høyt som i melk), er ganske allsidig (det passer bra til alt mulig, fra en rask frokostblanding til en gourmet middag) og lages ganske fort (det tar rundt 15 min., en stor fordel for en yrkesaktiv mamma som meg).

Det er ingen tvil om hvorfor mine kloke forfedre, Inkaene, kalte den “moren av alle korn” og anerkjente den som strategisk å dyrke, like viktig som mais og poteter. Den er faktisk ikke et korn men en urte beslektet med spinat og rødbet. Det som spises er frøene til quinoa.

Quinoa var domestisert og dyrket for 5.800 år siden i Andes fjellene i Peru og har mange varianter og farger (hvit, rød og svart er de mest kommersialiserte) og sine egenskaper varierer fra den ene til den andre. Den mest kjente varianten er den vi kaller for Real i Peru, som er beige/lys brun.

Navnet quinoa (quinua) kommer fra Quechua, som er det andre offisielle språket i Peru. Siden jeg nevner Quechua, tillat meg en liten digresjon: dette språket var et kommersielt språk i Amerika da Inkaene var et imperium; Quechua var aktivt i bruk fra Mellom-Amerika og ned til Chile og hadde mange dialekter da spanjolene kom til Sør-Amerika. Dere kan sammenlikne Quechua på den tiden til hva engelsk betyr for oss nå.

Tilbake til quinoa; denne supermaten har en eksepsjonell næringsverdi, med mange karbohydrater, proteiner, og alle de ni essensielle aminosyrer vi trenger. Null kolesterol, gluten fri og mye mer.

ana-maria-psf

Kilde: yocomproenelmercadodeproductores.wordpress.com

Kilde: yocomproenelmercadodeproductores.wordpress.com

Advertisements

13 comments

  1. Jeg var faktisk ikke klar over at quinoa var perukansk, der lærte jeg noe nytt. Ser du har mange tips når det gjelder quinoa, nå tror jeg det er på tide å utforske dette herlige frøet litt mer! 🙂

Legg igjen en kommentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s