Kaniwa (Canihua)

Kaniwa (kañiwa, canihua) er et supert næringsrikt frø som er en nær slektning til quinoa. Kaniwa sammen med quinoa og kiwicha er kjent som avlinger opprinnelig fra Andesfjellene. Kaniwa vokser i høylandet i Peru i områder av de sentrale Andesfjellene der det er vanskelig selv for quinoa å vokse.

Sammenlignet med sin svært populære slektning quinoa, er kaniwa mindre i størrelse og er ikke så godt beskyttet av Saponin som quinoa, derfor er det lettere å tilberede. Kaniwa scorer høyere enn quinoa i nivåer av protein, jern, magnesium og kalsium. Smaken er lik quinoa, og det har flere varianter, men mest kjent er den med en mørk brun farge.

Kaniwa tilberedes på samme måte som quinoa: 2 deler vann til 1 del kaniwa, bland med kokende vann, reduser temperaturen til middels og kok i 12-15 minutter. Smaken forsterkes om det blir stekt litt før koking.

Kaniwa er på vei til å bli kjent internasjonalt, verdsatt for sin næringsverdi, allsidighet og sin likhet med quinoa. ”Early adopters” blant matelskere eksperimenterer allerede med kaniwa med gode kritikker!

I Peru har kaniwa tradisjonelt vært benyttet på flere måter, fra forfriskninger (blandet med frukt) og supper til økologiske brød. Kaniwa er en sann velsignelse i Andesregionen hvor det supplerer de ernæringsmessige behovene til befolkningen med knappe ressurser.

ana-maria-psf

Kilde: yocomproenelmercadodeproductores.wordpress.com

Kilde: yocomproenelmercadodeproductores.wordpress.com

Advertisements

2 comments

Legg igjen en kommentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s