Om Quinoa, Sjokolade og etiske vurderinger

Det har vært en del diskusjoner i det siste om hvordan quinoas popularitet verden rundt har påvirket livene til produsentene i Peru og Bolivia. Får de rettferdige priser? Har de et bedre liv nå? Her i Norge, og dette vet jeg ut i fra e-postene jeg har fått via denne bloggen og fra norske medier, er det også en del etiske spørsmål i luften. Spørsmålene er ikke bare i forbindelse med quinoa, men også andre peruanske super produkter som den fantastiske kakaoen vi alle er så glade i.

For det første, en av grunnene at jeg begynte med bloggen min var å invitere vennene mine og alle jeg kunne nå via Internet å reflektere litt over HVOR quinoa, kakao og andre utrolige ernæringsrike produkter OPPPRINNELIG kommer fra (nettopp, mitt kjære land PERU :-)). Jeg blir så glad når vennene mine forteller meg med et stort smil at de fant et peruansk produkt i butikken, for eksempel en deilig sjokolade laget av en fransk sjokoladeprodusent med PERUANSK kakao. Før tenkte de ikke en gang hvor kakao kom fra, men bare på selve produktet eller det europeiske firmaet som produserer den fine sjokoladen.

 Bonnat Chocolat Piura Blanco Perou 75% | Kilde: Noailles

Foto: Noailles

Quinoa og Sjokolade er langreist mat

Det første etiske spørsmålet som melder seg er: VENT NÅ LITT, HVA MED MILJØ?  Det er en utrolig lang vei fra Sør-Amerika til Norge, kanskje det ikke er så lurt å spise quinoa eller mørk sjokolade da?

Jeg har stilt dette spørsmålet til meg selv og svarer at det kommer litt an på hvor i spektrum du står. Jeg personlig prøver å slippe så mange “food miles” som mulig og for de “food miles” jeg må leve med prioriterer jeg økologisk ernæringsrik mat som for eksempel quinoa, mørk sjokolade eller yaconsirup, som for det meste er transportert på skip. Det er ikke vanskelig å droppe noen unødvendige “food miles” om du bruker litt ekstra tid i butikken, og i tillegg er det veldig mange muligheter i Norge for å dyrke egen mat. Du kan også kjøpe fra lokale produsenter eller redusere bruk av andre lang reist produkter (husk at det ikke bare er mat som er lang reist!).

Food miles in perspective | Kilde: Shrink that footprint

Foto: Shrink That Footprint

Ikke all Quinoa er rettferdig Quinoa

Om du gjerne vil kjøpe supermat fra Peru men er i tvil om det vil ha en negativ effekt i livene til produsentene der, er det rettferdig handel sertifiserte produkter det riktige og raskeste veien etter min mening. Her er det noen tips og inspirasjon fra FairTrade Norge.

 Rettferdig / Økologisk Quinoa | Kilde: Ethical Superstore
Foto: Ethical Superstore

Som forbrukere har vi mye makt og vi kan også engasjere oss mer og ringe direkte til importøren eller grossisten og be om mer informasjon om distribusjonskjeden.  For eksempel, det er lurt å kjøpe quinoa så direkte fra produsentene som mulig, slik at de får en større del av prisen vi betaler. Og i tillegg vet vi da akkurat hvor i Peru quinoa kommer fra og hvordan vi påvirker livene til de bøndene vi “kjøper” fra. Faktisk gjelder dette for all mat vi spiser, slik at vi bør også huske på og stille spørsmål når vi er i butikken. De ansatte i butikken bør være vel informert og ha vilje til å informere oss om hvor det de selger kommer fra og hvordan det er transportert.

 De ansatte i butikken bør være vel informert og ha vilje til å informere oss om hvor det de selger kommer fra og hvordan det er transportert | Foto: Ica Supermarked

Foto: Ica Supermarked

Høyere priser på Quinoa gjør det dyrere for peruanere flest å spise Quinoa

Det har også blitt en del snakk om hva bøndene gjør med inntekten de får og at vårt forbrukersamfunn ødelegger for dem og familiene deres. Jeg kan ikke uttale meg om det, faktisk tror jeg at det er litt nedlatende å prøve å tenke eller bestemme hva som er riktig for bøndene i Andesfjellene. Det eneste jeg vet nå er at FOR FØRSTE GANG har de råd til å styre unna selvbergingsjordbruk – på godt og vondt.  I tillegg, tradisjonelt sett så sparer bøndene i Peru en del av avlingene sine for eget bruk så jeg regner derfor med at de fremdeles spiser mye quinoa.

På bøndenes markeder i Lima, hvor jeg kommer fra, har du anledning til å treffe produsenter og spørre direkte hvordan de har det. Generelt sagt så sees det ut som ting går bedre for produsentene og sine familier de siste årene. De har et hardt liv og kjemper for en lysere fremtid for sine barn. Flere folk i Lima kommer tilbake til bøndenes markeder og selv om prisene er dyrere enn på supermarkedet eller i butikken støtter vi produsentene.

 Bondens marked i Lima, PERU | Kilde: Yo Compro en el Mercado de Productores

Foto: Yo Compro en el Mercado de Productores
 Bondens marked i Lima, PERU | Kilde: Asociacion Peruana de Gastronomia

Foto: Asociacion Peruana de Gastronomia

Det er også viktig å nevne at Perus skolemat program QALI WARMA inkluderer quinoa og andre superfrø fra Andesfjellene (som kaniwa) i måltidene til 2.7 millioner skolebarn i offentlige skoler i Peru.

Kakao som alternativ til koka produksjon i Peru

Når det gelder peruansk supermat så husk at for eksempel kakao kommer fra områdene hvor koka dyrkes. Som peruansk kan jeg bekrefte at å bo i et område hvor koka blir hovedinntekten til familiene ikke er bra. Spesielt når situasjonen er så ekstrem at militære og internasjonale krefter kommer dit for å kjempe mot kokain karteller og koka plantasjer brennes eller sprøytes med kjemikaler fra luften. Infrastrukturen blir også ødelagt, landsbyer blir isolerte og mulighetene for bøndene blir begrenset / fjernet. Du kan lese om hvordan situasjonen var for bare et par år siden i denne artikkelen fra Dagbladet.

Peru var verdens største kokaprodusent i 2011. Heldigvis har de siste årenes rettferdige priser på både kakao og kaffe blitt en skikkelig «game changer» for de områdene hvor koka dyrkes i Peru. | Foto: Dagbladet

Foto: Dagbladet

Heldigvis har de siste årenes rettferdige priser på både kakao og kaffe blitt en skikkelig «game changer» for de områdene hvor koka dyrkes i Peru. Kakao og kaffe (akkurat som quinoa prisene for produsentene i Andesfjellene) har blitt to lukrative alternativer for koka produsentene. Vær stolt! Bak de rettferdige prisene er oss, forbrukere. Vi kan endre verden! Kanskje det er litt romantisk å tenke på denne måten da situasjonen ikke er helt perfekt ennå, det er fremdeles en lang vei å gå. Jeg håper at vi i fremtiden kan leve i en verden hvor det finnes en god balanse mellom lokalt produsert mat og rettferdig / ernæringsrik langreist mat med høy kvalitet i butikkene, ikke bare her i Norge men i hele verden.

ana-maria-psf

Advertisements

2 comments

  1. Hei!

    For det første vil jeg takke deg for en kjempefin blogg! Jeg fant den da jeg skulle tilberede quinoa for første gang og søkte på nettet om hvordan det var lurt å gå frem. Her ser jeg at det er det masse flott lesing og jeg kommer til å følge med på bloglovin’ 🙂

    Jeg synes også det er veldig fint at du skriver om etiske spørsmål rundt matvarene. Det gir viktig informasjon og gjør meg som ny quinoabruker mer bevisst. Tusen takk!

    Hilsen Elisabeth

Legg igjen en kommentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s